Sprememba počutja

ali manična depresija, če vam je tako ljubše

Moderator: trina

Sprememba počutja

OdgovorNapisal/-a pistacija dne 08. apr 2009 11:38

Pozdravljeni! Mene pa zanima, če kdo ve oz. je kje napisano, kaj se dogaja v naših
možganih, da prihaja do tako velikih sprememb v razpoloženju?
Jaz sem bila dva dni tako zaspana in izven sposobnosti mišljenja, depresivna, telesno
totalno utrujena (brez kakih fizičnih naporov), da sem komaj čakala, da kje malo
zaprem oči in da se zvečer zvrnem v posteljo. Danes pa je normalen dan, sem čisto OK.
Pa kaj za vraga se dogaja z mano v tistih slabih dneh? Ko bi vsaj razumela, bi bilo lažje.
Ko sem tako zanič, je seveda najhuje v službi, saj komaj gledam, ne pa da bi še cel
dan kaj zahtevnega delala, vse mi je tako težko. Pa kakih obiskov tudi nisem željna.
Sploh več ne vem, kako naj opišem moje slabe dneve :cursing: Res včasih tako trpim,
da bi najraje nekaj pogoltnila in to stanje prespala.
Pozdrav, Pistacija.
pistacija

Re: Sprememba počutja

OdgovorNapisal/-a Arwen dne 09. apr 2009 06:22

Kot za številne druge bolezni tudi za depresijo ne vemo, kaj natančno jo povzroča, kljub temu pa jo lahko učinkovito zdravimo. Depresija je posledica kemičnega neravnovesja v možganih in zdravila imajo pomembno vlogo pri ponovnem vzpostavljanju tega ravnovesja. Brez zdravljenja bi depresija trajala več mesecev ali celo let. Čeprav je večina depresivnih bolikov prepričana, da so sami krivi za depresijo ali da je znak njihove šibkosti, to nikakor ni res. Ni znano, zakaj nekateri ljudje zbolijo za depresijo in drugi ne, jasno pa je, da bolniki sami ne povzročijo svoje bolezni.

http://www.ezdravje.com/si/zivcevje/depresija/

K nastanku bipolarne motnje prispeva veliko vzrokov (dednih in okoljskih). Povečan stres ali zloraba alkohola oz. prepovedanih drog so navadno sprožilni dejavniki, ki odkrijejo prirojeno nagnjenost za razvoj motnje. Sam mehanizem nastanka bipolarne motnje še ni popolnoma razjasnjen. V nastanek bolezni naj bi bili vpleteni nenormalni prenosi živčnih impulzov, napačni signali med celicami in ekspresija genov ter kronične poškodbe nevronov.

http://www.ezdravje.com/si/zivcevje/bipolarna/

Poleg tega pa je dejstvo, Pistacija, da nikoli nihče ni vsak dan enakega razpoloženja, vsakdo se srečuje z različnimi stanji, v nas je kopica čustev

http://www.ezdravje.com/si/psiha/custva/

http://www.ezdravje.com/si/psiha/custva/

http://www.viva.si/clanek.asp?id=1589

... potem se dnevno srečujemo z raznimi dogajanji, imamo različne vloge... (služba, dom, ...) in k vsemu temu dodaj naravne elemente (vreme, luna)...

in to je to.
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Uporabniški avatar
Arwen
moderator

Kraj: gorenjska

OdgovorNapisal/-a dusica dne 27. maj 2009 15:40

Pistacija,

si tudi ti bipolarka ali te samo muči depresija? Kako pogosta so tvoja nihanja? Kako spiš? :idea:

Kot bipolarka sem sprejela vsa ta nihanja, čeprav upam, da bodo še v tem stoletju spoznali, kaj povzroča
ta nenadna nhanja, ki nas tako izčrpajo?! :sleep:

Dušica
Uporabniški avatar
dusica

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a DULCE dne 28. maj 2009 07:55

dusica Napisal/-a: čeprav upam, da bodo še v tem stoletju spoznali, kaj povzroča
ta nenadna nhanja

Zoprno je to nihanje. Naučiti se moramo prisluhniti, pravočasno reagirati ko se nihanje pojavi, vzpostaviti disciplino.....mogoče imeti kako referenčno osebo poleg sebe, ampak še vedno funkcionirati kot samostojno bitje, katerega zadovoljstvo je neodvosno od soljudi.
Kako enostavno je to napisat in kako težko je to dosečt. Potrebno je veliko vztrajnosti in volje.
Zavedati pa se moramo, da drugih ne moremo kontrolirat in da nadzorujemo lahko le sebe. Druge lahko le podpiramo, usmerjamo in jih podpiramo. To pišem zaradi tega, ker veliko težav izvira iz odnosov, ko ni vse tako kot si mi želimo.
Pri nekaterih pa je kemično neravnovesje predvsem genskega izvora...in seveda ni tako zelo enostavno kot se sliši.

:wave:
DULCE
DULCE

Re: Spremeba počutja

OdgovorNapisal/-a dusica dne 08. jun 2009 14:05

To je že, kot neki zapisan ZAKON...vztrajati, delati na sebi in predvsem verjeti vase, pa pozabiti na negativno
okolico in določene ljudi, ki nam križajo pot.. :thumbup:

Uhh, sedaj sem že 5 dni u redu...in to mi daje malo mislit, ker je prelepo, oziroma povsem mirno se počutim, kot da
sploh nisem imela nikoli nobenih težav, potem pa... :bored: ..da ne bo zopet kaj udarilo! No, se bom skušala popazit,
čeprav ni vse odvisno od mene...

Kaj tudi vas motijo grdi, zagrenjeni oziroma :sleep: pogledi ljudi, ko se sprehajate ali da vam kdo za hrbtom
prisluškuje ali se smeje?? Mene to vrže iz tira in lahko posledično se tudi :crying: počutim, čeprav vem, da tega nisem
si zaslužila..se preveč obremenjujem s okolico??

kako je z ostalimi??

Dušica
Uporabniški avatar
dusica

OdgovorNapisal/-a Arwen dne 09. jun 2009 06:38

dusica Napisal/-a:.se preveč obremenjujem s okolico??

absolutno... ker nikoli in nikdar ni možno vplivat na ljudi, na njihove misli, reakcije... na njihov značaj... ker ljudje počno, kar pač že počno ne glede na tvoje počutje, misli, reakcije... in bremenit se s tem, kaj kdo misli, reče, kako se obrne.. je milo rečeno.. škoda časa za to. Povrh vsega pa lahko še ugotoviš, da morebiten smeh za tvojim hrbtom NI namenjen tebi... pa četudi je... pa kaj potem? Živi in pusti živeti (je moj moto)

Važno je, kaj Dušica misli o sebi, to je vse...
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Uporabniški avatar
Arwen
moderator

OdgovorNapisal/-a dusica dne 11. jun 2009 08:19

Arwen, morda to iz mene izvira podzavestno, ker navsezadnje se skušam ne zmenit za "maškare" oziroma tako
rečeno anti face in ljudi..teh je vse več! :thumbdown:

Naučila in učim se delati za svojo srečo, zdravje, uspeh in napredek...počasi stopam dalje in nekdaj bom spoznala
pravega "Boga" v meni.. :inlove: ..sicer pa poslušam tvoje nasvete, ker si moja učiteljica, pa seveda mnenja vseh
ostalih... :rozicodam:

Dušica
Uporabniški avatar
dusica

OdgovorNapisal/-a Arwen dne 11. jun 2009 09:48

Dušica, sem počaščena, a ... saj veš.. moj način je za nekoga bolj, za drugega pa manj sprejemljiv... vsak naj bi poiskal pot, ki njemu najbolj ustreza...
Uporabniški avatar
Arwen
moderator

OdgovorNapisal/-a dusica dne 12. jun 2009 13:35

Ja, itaq.. :wink: ..samo meni, pridejo v upoštev tudi tvoji "spisi", sedaj pa prebiram že drugo knjigo.

Opažam, da ko se prepričam v določena nova spoznanstva (glede morale, življenjskih zakonov in pravil srečnega življenja) imam manj hinanj in tesnob...je možno, da je to tako?? :blink: Uhh, ko bi bilo vedno tako...

Drugače, sedaj sem tudi v obdobju pms-a in se bolje samoobladujem, ker drugače.. :sad: ..saj veste, naši hormoni in
razpoloženje! Je pa res, da že 3noči sanjam monade, tudi nočne more oziroma vsebine z neg.vsebino...je povezano
to s hormoni, ne??

Dušica
Uporabniški avatar
dusica

OdgovorNapisal/-a Arwen dne 15. jun 2009 07:03

kaj pa vem... jaz sem imela najhujše nočne more v času soočanj sama s sabo...
Uporabniški avatar
Arwen
moderator

OdgovorNapisal/-a dusica dne 15. jun 2009 08:28

Mogoče se LIH TO sedaj meni dogaja, sicer pa čakam na ciklus: simptomi so in zamuja... :confused: ..bo že!!

Čez wknd sem imela zanimive sanje, vmes tudi kakšna malo bolj drmatična...v realnosti pa se trudim za napredek
in vse bolj spoznavam, svoje napake... :clap: ..kako sem ponosna nase!!!!!!!

Dušica
Uporabniški avatar
dusica

OdgovorNapisal/-a Arwen dne 15. jun 2009 08:40

dusica Napisal/-a:..kako sem ponosna nase!!!!!!!

:thumbsup: bravo :rozicodam: sedaj pa takoj sem se pohvalit http://www.bipolarna.si/index.php?optio ... &Itemid=28 :smiling:
Uporabniški avatar
Arwen
moderator

OdgovorNapisal/-a dusica dne 23. jun 2009 13:46

Ciklus je prišel in odšel in zanimivo, :rozicodam: zase..ker; kljub temu, da me ta bronhitis na splošno izčrpava in še glava me boli... :crying: ..
sem dobro razpoložena in sem psihično okey..

...mi zna kdo razložit, kako lahko je sploh to mogoče? :blink: Sem lahko prerasla tisto najtežje in sedaj stopam po stopnicah modrosti naprej..??

Dušica
Uporabniški avatar
dusica

OdgovorNapisal/-a Arwen dne 24. jun 2009 07:45

seveda je možno, dušica :rozicodam:
Uporabniški avatar
Arwen
moderator

OdgovorNapisal/-a dusica dne 29. jun 2009 14:19

Res, včasih sem prav presenečena nad tem, kar se mi dogaja.. :blink: ali... :thumbsup: ..naj tako vzamem!?

Npr. mislim, da me bo draga oseba poklicala in čez pol ure,..glej dobim sms (kolegica, ki se je odselila pred mesecem dni k fantu)..ali pa..
to noč sem sanjala, da umiram in da mi odpoveduje srce..leto pa je bilo 2011 (da ne bo res... :unsure: ), pa sem globoko umirala in prav čutila,
kako se hladi organizem, ko se tako v sanjah kot v realnosti prebudim iz "smrti"..ker sem tako hotela??

Dušica
Uporabniški avatar
dusica

OdgovorNapisal/-a PA!N dne 11. jul 2010 23:37

Na koliko časa pa spreminjate počutje? Jaz recimo opažam, da sem večina časa, rečmo temu ravnodušen, nič me ne motivira in ničkaj prav ne spravim skupaj. Potem pa vmes pridejo dnevih, ko depresiram, dnevi ko sem paranoičen in dnevi ko se zjutraj zbudim pa je vse super, poln energije pa nisem niti kavice spil pa nič, žal je teh zadnjih dni najmanj ...

Zanima pa me malo, kako se pri drugih spreminja razpoloženje? Jaz recimo vse to skozi dan enkrat na teden, ali pa v 2 tednih zagotovo. Včasih je dokaj neprijetno .... recimo, ko obsedeno študiram kako bolezen, raka ali pa kaj bom ta trenutek dobil, potem pa pri zdravniku zvem, da sem čisto zdrav ... fizično, drugih stvari še raje nisem omenjal ...
PA!N

OdgovorNapisal/-a Amadeus dne 12. jul 2010 06:28

Jutra so pri meni večinoma za umret - rabim vsaj dve uri, da se sestavim. :smiling:

Depresije trajajo pri meni od dva do pet dni; v tem času me stane veliko truda, da kolikor toliko normalno funkcioniram. Ostalo je večinoma blaga ali močna evforija, kar mi je v bistvu še najbolj všeč od vsega. Nekih povprečnih dnevov v počutju je pri meni bolj malo.
Depresija se mi pojavi enkrat na dva do tri mesece - včasih je zelo huda.

Vse te faze sem se naučil premagovati razumsko - vem, kaj se dogaja, pa temu primerno ukrepam. Zavedam se, da bo minilo, pa mi je zato lažje.
Amadeus
moderator

OdgovorNapisal/-a Pain dne 02. avg 2010 22:52

Kje pa je sploh meja med dipolarno motnjo in depresijo. Po simptomih je povsem isto, le da pri depresiji je izrazito bolj najgnjeno v negativno skrajnost. So pa tudi tam evforična obdobja.
Uporabniški avatar
Pain

Vrni se na Bipolarna motnja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost